Leven in de natuur voor stadskinderen

Leven in de natuur voor stadskinderen

Hoe kun je je kinderen met de natuur in aanraking laten komen als je in de stad woont? Hier zijn enkele tips om de digitale apparatuur van jou en je kind uit te schakelen en je natuurlijke kant aan bod te laten komen.

Inderdaad, je kind is in een digitaal tijdperk geboren, maar de evolutie loopt niet synchroon met onze digitale revolutie. Frisse lucht en activiteiten in de buitenlucht zijn essentieel voor de ontwikkeling en de fysieke en geestelijke gezondheid van kinderen, hun begrip van onze wereld en het milieu, en hun algehele welzijn.

Buiten dutten

We weten dat het op veel mensen kan overkomen als een vreemd concept, maar buiten een dutje doen is voor je baby een goede manier om dagelijks urenlang frisse lucht te krijgen. Doorgaans helpt dit je kind langer en dieper te slapen dan het binnen zou doen. Als je het een keer wilt proberen: dit is de manier waarop wij onze kinderen comfortabel en veilig buiten een dutje laten doen.

  • Wanneer te beginnen? – Kinderen kunnen al buiten slapen vanaf het moment dat ze twee tot drie weken oud zijn tot ze de fase van dutjes ontgroeid zijn.
  • Vind een geschikte omgeving – Als je woning een omsloten ruimte heeft, zoals een patio, binnenplaats, tuin of balkon, kan een kinderwagen daar ongestoord staan. Het hoeft geen volmaakt stille plek te zijn, zolang deze maar beschut is tegen direct zonlicht, regen of sneeuw. Gebruik insectengaas of een regendekje met insectengaas zodat je kindje beschermd is tegen insecten, maar toch voldoende frisse lucht krijgt.
  • Zorg voor een babyfoon – Je moet de baby altijd kunnen horen of zien. Als je buiten iets moet doen terwijl je kind slaapt, is dat geen probleem. Je kunt ook een raam of deur op een kier zetten of een babyfoon in de kinderwagen leggen, zodat je je baby in de gaten kunt houden.
  • Trek je baby gepaste kleding aan – Je baby kan in de kinderwagen onder een dekentje of in een babyslaapzak slapen. Kleed het in de winter in een warm pakje, met een mutsje en wantjes. Zorg in de zomer dat de kinderwagen voldoende luchtcirculatie heeft, zodat je baby niet oververhit raakt.
  • Laat de matras na een dutje luchten – Verwijder de deken of slaapzaak na elk dutje en draai de matras op de zijkant om deze te luchten tot het volgende dutje.
  • Gebruik uw gezond verstand – Let op hoe je baby reageert op het dutten in de buitenlucht. Als het kind brabbelt of zingt voordat het gaat slapen, is dat goed. Als het kind onrustig lijkt, kun je een routine voor dutjes creëren, waarbij je een liedje zingt of een verhaaltje vertelt. Controleer regelmatig of de temperatuur in de kinderwagen in orde is. In de winter kunnen de wangen van de baby koel aanvoelen, maar zolang het hoofd, de oren, de voeten en de handen warm zijn, is de rest van het kind ook in orde. In de zomer kun je voorzichtig in de nek van je baby voelen. Als die zweterig aanvoelt, verwijder dan een laag van de dekentjes of de kleding, zodat je baby een beetje kan afkoelen.

Parken en recreatie

Ouderschap is niet altijd gemakkelijk. Als je in de buurt van een park woont, moet je daarvan profiteren. Vanuit de wandelwagen of kinderwagen, of als kinderen beginnen te lopen, kunnen ze genieten van de geluiden, geuren, glimpjes, schaduwen en de textuur van bomen, gras en bladeren, en kijken naar vogels, honden, eekhoorns en andere dieren in het park.

Als je in het weekend naar een bos, rivier, strand of ander openbaar recreatiegebied kunt gaan, is dat voor het hele gezin een goede manier om frisse lucht te krijgen. Peuters gaan op zoek naar kiezeltjes, stokjes, stenen of zelfs slakken of zeewier en nemen alles mee naar huis. Schroom niet om daarbij je onderhandelingsgaven in te zetten. Kleed je kind zodanig dat vies worden geen probleem is. Dan is iedereen blij.

Natuurprogramma’s voor peuters

Ga na of de stad of wijkcentrum een natuurprogramma voor peuters (en misschien ook wel voor de ouders) heeft. Als je er iets voor voelt, kun je een dergelijk programma ook zelf opzetten. Als je kind nog niet oud genoeg is om bij de scouting te gaan, zijn er misschien andere activiteiten waarbij je kind wortels kan opgraven, in plassen kan lopen en kan leren over de lokale dieren en planten.

Vakantie in de natuur

Als de dagelijkse logistiek geen ruimte biedt voor tijd in de natuur, ga dan kamperen, naar de boerderij, wandelen, varen, skiën, snorkelen, fietsen of zwemmen. Ga in een tent slapen. Ga krabben vangen. Maak een sneeuwpop of leer je kinderen jouw eigen favoriete activiteit in de natuur. Laat hen zien waar tarwe of kippen vandaan komen. Al met een enkele leuke herinnering kun je het plezier, de nieuwsgierigheid en passie voor het ontdekken van de natuur in je kind aanwakkeren.

Deel jouw natuurtips voor stadskinderen op Facebook of Instagram 

Terug naar blog