Week 38

Week 38

Berichtje uit je buik

Ik perfectioneer mijn laatste looks

Ik sla op dit moment veel vet op, zodat ik straks een leuke mollige babylook heb als ik ter wereld kom. Die mollige babylook is trouwens niet alleen heel schattig, maar ook heel praktisch. Het extra vet dient namelijk als reserve. Na de geboorte gebruik ik een deel van die reserve. Het is dan ook niet raar als ik vlak na de geboorte iets afval.

Ook produceer ik in deze week haartjes voor op mijn hoofd. Met een beetje geluk heb ik straks een mooie haardos als ik geboren word. Het laagje donshaar (lanugo) dat nog op mijn lichaam zit probeer ik juist kwijt te raken. Deze haartjes dienen onder andere voor het reguleren van mijn lichaamstemperatuur, maar met al dat vet heb ik het lanugo niet meer nodig.

Naast mijn looks ben ik ook nog bezig met de ontwikkeling van mijn hersenen. Ik blijf mijn hersenen tot ongeveer mijn derde levensjaar ontwikkelen.

Mama’s week

Dingen om te doen voor de baby komt

Nog twee weken tot de uitgerekende datum, het einde is in zicht. Maak nog even gebruik van je tijd zonder de baby en werk het volgende lijstje af:

  • Naar de kapper of pedicure. Laat je even lekker verwennen bij de kapper of pedicure. Het gaat straks veel lastiger worden om deze uitstapjes te maken.
  • Een voorraadje in huis. Heb je alles in huis voor de kraamvisite? Voorkom dat je partner straks nog langs de supermarkt moet om beschuit met muisjes of coffeepads te halen.
  • Kraamvisite. Bespreek met je familie hoe jij en je partner de kraamvisite voor jullie zien. Mag iedereen op elk moment langskomen? Of wil je liever dat mensen na een bepaalde tijd komen? Misschien vind jij het wel fijn als iedereen tegelijkertijd komt. Aan jullie de keuze.
  • Doe iets spontaans. Je bent straks met een baby een stuk minder flexibel. Maak gebruik van je tijd en doe iets spontaans. Ga bijvoorbeeld de stad in of uit eten. Je hoeft nu nog geen oppas te regelen.

Houdingen voor de bevalling

Probeer ze alvast uit

De bevalling is officieel begonnen als je ontsluitingsweeën hebt. Tijdens het opvangen van de weeën hoef je niet urenlang op bed te liggen. Sterker nog, het is beter om rechtop te staan of te zitten terwijl je de weeën opvangt. Het KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) benoemt onder andere de volgende voordelen van rechtop staan of zitten tijdens de bevalling:

  • Weeën doen minder pijn
  • De bevalling kan tot een uur korter duren dan wanneer je veel ligt
  • Het persen gaat makkelijker, doet minder pijn en duurt minder lang
  • De kans op inknippen is kleiner
  • De kans op het gebruik van een vacuümpomp is kleiner

Probeer alvast verschillende bevalhoudingen uit samen met je partner en kijk welke houdingen voor jou het prettigst voelen. Zorg dat je meerdere opties hebt, zodat je straks tijdens de bevalling van houding kunt wisselen. Hieronder een paar voorbeelden van bevalhoudingen:

Heupwiegen

Ga met je neus richting de muur staan op iets meer dan een armlengte afstand. Strek je armen uit voor je schouders en zet ze op schouderbreedte tegen de muur. Als het goed is leun je nu tegen de muur aan. Zet je benen iets wijd en wieg je heupen op en neer.

 

 

Partner ondersteunt aan de voorkant

Ga tegenover je partner staan en leg jij je armen over zijn schouders alsof je hem losjes knuffelt. Vervolgens zet je en stapje naar achter en leun je met je armen op zijn schouders. Hij pakt jou onder je armen langs vast bij je lichaam om jou te ondersteunen. Houd er rekening mee dat deze houding redelijk zwaar kan zijn voor je partner.

 

 

 

In de hurkzit

Laat je partner op een stoel zitten. Ga voor hem op de grond tussen zijn benen zitten met je rug naar hem toe. Leg je armen over zijn benen en zet je benen wijd voor je neer. Zo kun jij de weeën opvangen, terwijl hij je schouders masseert.

 

 

 

Op een skippybal

Ga rechtop op een skippybal zitten of ga er op je knieën voor zitten en leun met je bovenlichaam op de skippybal. Zo heb je een ontspannen houding op de bal, terwijl je rustig op en neer kan bewegen. Door het bewegen en wiegen maak je ruimte voor je kindje.

 

Terug naar blog