Week 9

Week 9

Berichtje uit je buik

Ik word een echte krachtpatser

Ik ben deze week druk bezig met de ontwikkeling van mijn spieren. De afgelopen weken is er zowel spiermassa als een zenuwstelstel ontstaan. In deze week leren die twee met elkaar communiceren, waardoor ik kan bewegen. Ik beweeg wat met mijn handen en met kleine schokjes oefen ik mijn armspieren. Hier voel je nog niks van, maar het is wel een leuk idee. Ik voel er trouwens ook nog niks van, mijn gevoel ontwikkelt zich pas rond week 18-22.

De ontwikkeling van de spieren zorgt er ook voor dat ik er anders uit ga zien. Zo zorgen mijn nekspieren ervoor dat mijn rug en mijn hoofd meer in een lijn komen te staan. De nekspier trekt als het ware mijn hoofd naar achter. Ook mijn schouders, heupen en ellenbogen worden duidelijk zichtbaar. Door deze veranderingen begin ik steeds meer op een echt mensje te lijken

Mama’s week

Jouw rechten tijdens je zwangerschap

Je werkgever is verplicht ervoor te zorgen dat je veilig en gezond kunt werken tijdens je zwangerschap. Je hebt als werknemer verschillende rechten en het is goed om deze te kennen. Wist je bijvoorbeeld dat je als zwangere vrouw recht hebt op meer pauze? En dat je niet verplicht bent om onregelmatige diensten of nachtdiensten te draaien? Ook is je werkgever verplicht je loon door te betalen tijdens noodzakelijk zwangerschapsonderzoek. Kijk voor al jouw rechten als zwangere werknemer op de site van de Rijksoverheid.

Het is belangrijk om met je baas het gesprek over je rechten aan te gaan, maar niet iedereen vindt het makkelijk om zo’n onderwerp aan te kaarten. Bedenk dat de gezondheid van jou en jouw baby voorop staat. Als je vermoeid bent en pauze nodig hebt, dan moet je even kunnen zitten. Wees lief voor jezelf en zorg dat je krijgt waar je recht op hebt. Een goede baas heeft hier begrip voor.

Ontspannen tijdens de zwangerschap

Tips & Tricks om het hoofd koel te houden

Voorbereidingen treffen, wennen aan het feit dat je zwanger bent, je veranderende lichaam. Het kan stress met zich meebrengen. Een beetje stress tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, maar langere perioden van stress zijn niet goed voor jou en de baby. Zo heeft stress tijdens de zwangerschap mogelijk een effect op de groei en het gewicht van je kindje. Ook kan een lange periode van stress leiden tot ontregeling van het hormoon cortisol. Dit kan bij je kind op latere leeftijd leiden tot gedragsproblemen.

Als je een beetje gespannen bent over de zwangerschap leidt dat dus niet zomaar tot stress gerelateerde klachten. Maar zorg ervoor dat je je niet te druk maakt. Het is goed om (preventief) ontspanningsoefeningen te doen om stress te verminderen of te voorkomen. We geven je een aantal natuurlijke ontspanningstips. Hopelijk helpen we je hiermee op weg naar een ontspannen en gezonde zwangerschap:

  • Zorg ervoor dat je voldoende naar buiten gaat en frisse lucht krijgt, voldoende slaapt en voldoende beweegt. Dit is de basis voor een ontspannen gevoel (niet alleen tijdens je zwangerschap).
  • Stop met multitasken. Ze zeggen dat dat iets is wat vrouwen kunnen, misschien is dat ook wel zo, maar het is niet goed voor je stressniveau. Richt je op een taak en laat je andere taken op dat moment (echt) rusten. Je zult merken dat je sneller en efficiënter werkt en een hoop stress voorkomt.
  • Neem een momentje voor jezelf en doe ontspanningsoefeningen. Heb jij nog nooit ontspanningsoefeningen gedaan? Met de mindfulness app van VGZ kun je hier makkelijk mee beginnen (zoek op ‘VGZ Mindfulness coach’ in de app store). Ook een Hygge levensstijl kan je helpen om momenten voor jezelf te nemen. Lees meer over de Hygge leefstijl in deze blog.
  • Pak de oorzaken van stress direct aan en ga er niet over piekeren. Maak je je zorgen over iets met betrekking tot de zwangerschap? Bespreek het met de verloskundige. Maak je je zorgen over dingen op het werk, bespreek het met je baas of je partner. Hoogstwaarschijnlijk zijn je zorgen niet het piekeren waard. Bedenk dat de zwangerschapshormonen door je lichaam gieren en dat dingen soms erger lijken dan ze zijn.
  • Op het moment dat je je gespannen voelt, adem dan diep in door je neus en adem langzaam weer uit via je mond. Herhaal dit nog een keer en concentreer je deze keer bij het uitademen op het ontspannen van je kaken, schouders, handen en benen. Je zult merken dat deze korte oefening direct voor ontspanning zorgt.
Terug naar blog