Is je kind klaar voor een huisdier? Dit zijn de signalen

Is je kind klaar voor een huisdier? Dit zijn de signalen

Een huisdier is voor veel kinderen een langgekoesterde droom. Het is een trouwe kameraad, een speelmaatje en rustpunt in de drukte. Daarnaast heeft een huisdier een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Maar het kost ook veel tijd, energie en geld. Als je kind er nog niet klaar voor is, zorgt een huisdier in huis misschien juist voor onrust. In deze blog vertellen we je hoe je kunt zien of je kind en jij er klaar voor zijn.

Je kind wil meer weten over huisdieren en is enthousiast

Kinderen die graag meer willen weten over huisdieren en de verzorging ervan, laten zien dat ze bereid zijn om te leren wat nodig is om goed voor een huisdier te zorgen. 

Dit geeft aan dat je kind niet alleen enthousiast is over het idee van een huisdier, maar ook begrijpt dat het een leerproces is en dat ze zich moeten inzetten om goed voor het dier te zorgen.

Verder is het belangrijk dat je kind zich veilig en op zijn of haar gemak voelt bij dieren. Een dier nemen waar ze bang voor zijn, zal waarschijnlijk juist meer angst veroorzaken. Wil je de angst voor een dier wegnemen, breng je kind dan begeleid in contact met dieren, eventueel met behulp van een coach.

Je kind heeft een bepaalde mate van geduld en zelfbeheersing

Om in harmonie te kunnen samenwonen met een huisdier, is het belangrijk dat iedereen in het huis een goede zelfbeheersing heeft en geduld kan opbrengen (iets wat voor volwassenen zelfs nog lastig kan zijn!). 

Vooral voor jonge kinderen is dit een uitdaging. Als het huisdier ligt te slapen en je kind ermee wil spelen, moet je kind kunnen beseffen dat de behoefte van het dier (rust) vóór de behoefte van het kind gaat (willen spelen). Dit lijkt misschien makkelijk, maar is voor kinderen heel moeilijk.

 

Je kind heeft een verantwoordelijkheidsgevoel

Als je kind de verantwoordelijkheid neemt om zelf z’n jas op te hangen, kleren in de wasmand te gooien of z’n tanden te poetsen, kan dit een teken zijn dat jouw kind klaar is voor de verantwoordelijkheid die een huisdier met zich meebrengt. Het toont ook aan dat het kind begrijpt dat een huisdier gepaard gaat met minder leuke verantwoordelijkheden.

Jonge kinderen kunnen misschien goed samenleven met huisdieren, maar nog niet helpen met de verzorging en de verantwoordelijkheid erover nemen. Neem kinderen mee in de verzorging van het huisdier. Op deze manier zien ze uit eerste hand want deze verantwoordelijkheid inhoudt.

 

Jouw rol deze beslissing

Hoewel kinderen graag de volledige zorg op zich nemen, zal dit in de praktijk op jouw schouders terechtkomen en jij zal het goede voorbeeld moeten geven. De belangrijkste vraag is dan ook of jij bereid bent je kind te begeleiden, te ondersteunen en de meeste taken op je te nemen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat kinderen tot zes jaar nog niet zelfstandig voor een dier kunnen zorgen. Neem je een huisdier en is je kind jonger dan zes, dan kun je het kind zelfs niet eens alleen laten met het huisdier. Vraag jezelf dus af: ben jij klaar voor een huisdier?

 

Zorg er tot slot voor dat je zeker weet dat niemand allergisch is. Niet alleen de haren van een dier, maar ook het stro, zaagsel, of mijten in de vacht van vogels of andere dieren kunnen een reactie veroorzaken.

Conclusie

Een huisdier kan een bijzondere toevoeging zijn aan je gezinsleven, maar het is belangrijk om zeker te zijn dat iedereen in huis klaar is voor deze stap. Dit kun je terugzien in signalen zoals zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en interesse. Uiteindelijk is het de ouder die de hoofdverantwoordelijke is, dus wees zeker dat jij er ook klaar voor bent.

Terug naar blog