Bij veel kinderen gaat bedplassen gepaard met schaamte en het gevoel anders en alleen te zijn in de wereld. De situatie kan leiden tot een laag zelfbeeld. In ernstige gevallen kan het niet behandelen of ondersteunen van het kind gevolgen hebben voor de psychische en sociale ontwikkeling van het kind.
Jouw steun en positiviteit is van belang om je kind te helpen om van het bedplassen af te komen. Wees geduldig en begripvol. En probeer het probleem niet te overdrijven. Soms hebben we geen controle over onze reacties, maar boos worden op je kind of het straffen voor het bedplassen helpt bepaald niet. Hierdoor wordt het probleem alleen maar erger en wordt je kind nog meer onder druk gezet om droog te blijven.
Als dit probleem jou al zo dwars zit, hoe moet je kind zich dan voelen? Help je kind door vrijuit over het probleem te praten. Laat merken dat je hem of haar liefhebt en steunt en dat jullie samen wel door deze fase heen komen. Laat je kind vooral weten dat hij/zij hierin niet alleen staat en dat je weet dat bedplassen niet met opzet gebeurt. Dit zal je kind helpen zich minder gestrest en bezorgd te voelen.
Praat met je kind
Praat met je kind over de oorzaken van het bedplassen. Leg uit dat andere kinderen het ook hebben en laat weten dat het zal verbeteren, maar dat je kind er nu niets aan kan doen. Probeer online wat kinderboeken of animatiefilmpjes te vinden die bedplassen uitleggen. Misschien begrijpt je kind dan iets beter wat er in het lichaam gebeurt en voelt hij of zij zich minder alleen met het probleem.
Wat je kind eet en drinkt is belangrijk
De oorzaken van bedplassen kunnen soms verband houden met wat je kind eet en drinkt. Darmverstopping is een veelvoorkomende oorzaak van blaasproblemen. Als je kind een verstopping heeft, neemt de druk op de blaas toe, wat kan leiden tot bedplassen of zelfs tot problemen met controle over de blaas overdag. Als je merkt dat je kind niet dagelijks ontlasting heeft of tekenen vertoont van verstopping, probeer dan om je kind meer vocht en vezels te laten innemen. Appelsap, fruit, groenten en volkorengranen zijn allemaal goed om verstopping te verminderen en de darmen weer op gang te krijgen.
Wanneer moet je iets doen?
- Als je telkens weer een sterke geur in de urine van je kind opmerkt.
- Als je kind pijn heeft of klaagt over een branderig gevoel tijdens het plassen.
- Als je kind overdag in zijn of haar broek gaat plassen.
- Als je kind overdag en 's nachts vaker dan normaal plast.
- Als je kind plotseling een verstopping krijgt of ongewild ontlasting verliest.
- Als je vermoedt dat je kind een urineweginfectie heeft opgelopen.
- Als je kind prikkelbaar of verdrietig is.
- Als je twijfelt over hoe je de situatie moet aanpakken.
- Als je twijfelt of je kind behandeling nodig heeft.
- Als je je zorgen maakt en denkt dat er iets niet normaal is.
Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.
Slapen, slapen en nog eens slapen
Als je kind niet genoeg slaap krijgt, kan het geïrriteerd raken, concentratieproblemen krijgen, stemmingswisselingen hebben en minder graag nieuwe dingen leren. Slaap is enorm belangrijk voor elk mens. Het stelt ons in staat om onszelf opnieuw op te laden en klaar te zijn voor de nieuwe dag. Te weinig slaap kan stressvol zijn voor je kind en heeft meestal meer nachtelijke ongelukjes tot gevolg. Daarom is het erg belangrijk om je kind te helpen de beste omstandigheden te vinden voor een goede nachtrust.
Goede slaaprituelen
Door goede slaaprituelen in te stellen, kan je kind zich beter ontspannen voordat het in slaap valt. Hier zijn enkele bruikbare tips voor slaaprituelen:
- Een ontspannend bad: na een drukke dag is een lekker warm bad fijn voor je kind om zich kalm, ontspannen en klaar te voelen voor een goede nachtrust.
- Vermijd te veel vocht voor het slapengaan: zorg er altijd voor dat je kind verdeeld over de dag voldoende vocht binnen krijgt. Stimuleer je kind om 's ochtends of tijdens de lunch 1 of 2 extra glazen water te drinken. 's Avonds mag je kind alleen drinken om de dorst te lessen. Probeer je kind 1-2 uur voor het slapengaan niets te drinken te geven.
- Naar het toilet voor het slapengaan: zorg ervoor dat je kind een lege blaas heeft door hem of haar voor het slapengaan naar het toilet te laten gaan. Maak hier een gewoonte van voor je kind. Zo kan je kind en zijn of haar blaas aan de routine wennen. Dit zal na verloop van tijd helpen het bedplassen te voorkomen.
- Wees open en positief: praat met je kind over wat hij/zij vandaag heeft meegemaakt op een positieve manier. Zorg dat zowel wat je zegt als je gezichtsuitdrukking vrolijk en positief is, zodat je kind met een veilig en gelukkig gevoel gaat slapen.
- Een verhaaltje voor het slapengaan: lees samen een boek of vertel je kind een verhaaltje voor het slapengaan. Hiermee creëer je een nog sterkere band tussen jou en je kind.
- Fysiek contact: een massage, een stevige knuffel of gewoon al je aanwezigheid kan ervoor zorgen dat je kind zich kalm, veilig en ontspannen voelt voordat het in slaap valt.
- Wees voorbereid: leg altijd een extra nachtbroekje en pyjama in de kamer van je kind om voorbereid te zijn op een nachtelijk ongelukje.
Probeer een nachtbroekje te gebruiken
Zorg dat je kind een droge, veilige en comfortabele nachtrust heeft door hem of haar een nachtbroekje aan te doen dat speciaal is ontworpen voor kinderen die last hebben van bedplassen. Een nachtbroekje kan de stress en angst vanwege bedplassen deels wegnemen. Gebruik uitdrukkelijk het woord "nachtbroekje" in plaats "luier" wanneer je het nachtbroekje aan je kind voorstelt. Vooral oudere kinderen zullen luiers associëren met iets dat alleen kleine kinderen dragen.
Wil je meer weten over bedplassen? Bekijk dan onze blog waar of niet waar over bedplassen