Zwangerschaps- en postpartumincontinentie: oorzaken, oplossingen en tips voor moeders

Zwangerschaps- en postpartumincontinentie: oorzaken, oplossingen en tips voor moeders

Zwangerschap is een bijzondere en levensveranderende reis, gevuld met een stralende huid, lieve babytrapjes en... oh ja, soms een blaas die niet meewerkt. Als je merkt dat je onverwacht een beetje (of veel) urine verliest bij het niezen, lachen of zelfs gewoon diep ademhalen, maak je geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Hier is alles wat je moet weten over zwangerschapsincontinentie, waarom het gebeurt en wat je eraan kunt doen (behalve voorzichtig lachen).

Wat is zwangerschapsincontinentie?

Zwangerschapsincontinentie betekent dat je blaas soms zijn eigen plan trekt en urine verliest zonder jouw toestemming. Maar voor je jezelf iets kwalijk neemt: je bent niet alleen. Ongeveer 40–50% van de zwangere vrouwen ervaart incontinentie, en velen blijven er ook na de bevalling last van houden. Dus als jij tot de “oeps, ik lek een beetje”-club behoort, welkom!

Wat veroorzaakt incontinentie tijdens de zwangerschap en na de bevalling?

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam grote veranderingen, en sommige daarvan kunnen incontinentie veroorzaken. Dit komt vaak door een combinatie van hormonale verschuivingen, fysieke veranderingen zoals een groeiende baarmoeder, en de impact van de bevalling. Het begrijpen van deze oorzaken helpt je om je zelfverzekerder en beter voorbereid te voelen.

Hormonale veranderingen

Het hormoon relaxine maakt je lichaam klaar voor de bevalling door ligamenten en weefsels losser te maken, helaas geldt dit ook voor de bekkenbodem die je blaas ondersteunt.

Toegenomen vochtproductie

hCG (het hormoon dat je positieve zwangerschapstest veroorzaakte) verhoogt je bloed- en vochtvolume, waardoor je nieren overuren draaien en je vaker moet plassen.

Groeide baby en baarmoeder

Je baby groeit en je baarmoeder zet uit en zet zo extra druk op je blaas. In het derde trimester kan je baby letterlijk bovenop je blaas liggen en zo nu en dan een trap uitdelen.

Verzwakte bekkenbodemspieren

Zwangerschap en bevalling rekken je bekkenbodemspieren uit. Deze spieren ondersteunen normaal gesproken je blaas, maar een verslapte bekkenbodem betekent meer kans op onverwachte ongelukjes. Dit blijft voor veel vrouwen een uitdaging na de bevalling.

 

Hoe kun je zwangerschapsincontinentie voorkomen en beheersen?

Hoewel je zwangerschapsincontinentie misschien niet helemaal kunt vermijden (vooral niet met een baby die op je blaas danst), kun je het wél verminderen. Hier zijn een paar tips:

Train je bekkenbodem

Kegel-oefeningen zijn je geheime wapen. Ze versterken de bekkenbodemspieren, wat zorgt voor betere blaascontrole. Het mooiste? Je kunt ze altijd en overal doen. Wachten in de rij? Kegelen. Netflix kijken? Kegelen. Je snapt het idee.

Drink voldoende water

Het klinkt tegenstrijdig, maar minder drinken helpt niet, het kan je blaas juist extra irriteren. Blijf gehydrateerd en vermijd blaasprikkelende dranken zoals cafeïne en koolzuurhoudende frisdrank.

Ga regelmatig naar het toilet

Wacht niet tot je blaas op knappen staat, ga op tijd en zorg ervoor dat je blaas volledig leeg is.

Gebruik inlegkruisjes of incontinentieverband

Voorlopig worden incontinentieverbanden of -inlegkruisjes je beste vrienden. Ze houden je droog en geven je zelfvertrouwen, zelfs bij onverwachte ongelukjes.

Met de juiste strategieën, zoals bekkenbodemtraining, voldoende hydratatie en producten zoals ABENA Light incontinentieverband, kun je symptomen effectief beheersen en je prettiger voelen.

 

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Hoewel zwangerschapsincontinentie normaal is, zijn er momenten waarop het verstandig is om contact op te nemen met je zorgverlener:
  • Als het urineverlies plotseling en ernstig is of gepaard gaat met pijn
  • Als er bloed in je urine zit
  • Als je symptomen hebt van een blaasontsteking, zoals een branderig gevoel of aandrang om te plassen

En na de bevalling?

Dacht je dat urineverlies direct zou verdwijnen na de bevalling? Verrassing! Veel vrouwen blijven ook postpartum last houden van incontinentie door een herstellende bekkenbodem. Blijf je Kegels doen, overweeg een bezoek aan een bekkenbodemtherapeut als je geen verbetering merkt, en gebruik postpartum-incontinentieverband of -inlegkruisjes voor extra bescherming en zekerheid tijdens je herstel.

Omarm de rommelige magie van het moederschap

Zwangerschapsincontinentie is misschien niet glamorous, maar hé, dat is een baby laten groeien ook niet, en jij doet beide geweldig. In plaats van je druk te maken, focus op manieren om het onder controle te houden en geniet van de zwangerschap. Je lichaam doet iets buitengewoons, ook al vergeet het je soms een waarschuwing te geven voor een niesbui.

Door hierover openlijk te praten, helpen we het taboe te doorbreken en herinneren we elke aanstaande moeder eraan dat een lekkende blaas gewoon onderdeel is van de wilde rit die zwangerschap heet. Dus lach, blijf gehydrateerd en Kegel als een pro, je kunt dit aan!

Terug naar blog