Berichtje uit je buik
Ik heb een stem
In week twaalf begonnen mijn nagels te groeien uit mijn nagelbedden. Inmiddels tel ik 10 kleine nageltjes op mijn vingers en 10 kleine nageltjes op mijn tenen. Dat is niet de enige ontwikkeling die mijn vingers doormaken deze week, er ontstaan namelijk ook al vingerafdrukken. Vingerafdrukken zitten trouwens niet alleen op mijn vingers, maar ook op mijn tenen. De vingerafdrukken zijn voor elke vinger en teen uniek en blijven mijn hele leven hetzelfde.
Verder zijn mijn stembanden inmiddels klaar. Geluid ontstaat als mijn stembanden gaan trillen. Dit gebeurt alleen als er lucht langs mijn stembanden stroomt. In de buik is geen lucht aanwezig, dus ik kan hier nog geen geluiden maken. Dat kan pas nadat ik geboren ben. Vlak na de geboorte wordt van mij verwacht dat ik flink ga huilen en daarvoor heb ik mijn stembanden nodig. Flink huilen is zelfs een van de eerste dingen die ik dan doe.
Mama’s week
De ontwikkeling van je baarmoeder
Hoe goed is jouw zwangerschapsbuikje al te zien? De groei van de buik kan per vrouw heel erg verschillen. Zo krijgen vrouwen met getrainde buikspieren vaak pas later in de zwangerschap een zwangerschapsbuik. Ook de hoeveelheid vruchtwater speelt een rol bij de grootte van je buik. Hoe meer vruchtwater je hebt, hoe groter je buik eruit zal zien.
De verloskundige controleert tijdens elke controle de groei van jouw baarmoeder. Ze doet dit door de hoogte van de baarmoeder op te meten. Deze hoogte moet ongeveer overeenkomen met het aantal weken van jouw zwangerschap min 4. Dus als je 16 weken zwanger bent hoort je baarmoeder ongeveer 12 centimeter hoog te zijn. Zolang deze meting in orde is, hoef jij je geen zorgen te maken over de vorm of de grootte van jouw buik.
Wist je trouwens dat vrouwen met een lage BMI doorgaans meer aankomen tijdens de zwangerschap? Hieronder zie je een lijstje met de normale hoeveelheid om aan te komen per BMI:
BMI < 18,5: 12,5 – 18 kg
BMI 18,5: 24,9 11,5 – 16 kg
BMI 25,0: 29,9 7 – 11,5 kg
BMI > 30: 5 – 9 kg
Een duurzame zwangerschap en opvoeding
We helpen je op weg
Er zijn veel dingen die jij en je partner moeten kopen tijdens en na je zwangerschap. Het liefst wil je alles zo duurzaam mogelijk doen. Wij zochten van een aantal dingen uit hoe ze zo duurzaam mogelijk kunnen. Hopelijk helpen we je met deze tips op weg naar een duurzame zwangerschap.
- Positiekleding. Een baby krijgen is nou eenmaal niet duurzaam. Je hebt veel dingen nodig, die je na een korte periode weer de deur uit doet. Positiekleding is daar een goed voorbeeld van. In week 13 gaven we al de tip om eens te kijken naar tweedehands zwangerschapskleding, bijvoorbeeld via Happybelly’s of Zusjevansaar. Als je graag nieuwe positiekleding wilt kopen en toch duurzaam bezig wilt zijn, dan haal je jezelf een vrij lastige taak op de hals. Er zijn namelijk niet heel veel duurzame merken voor positiekleding. Er zijn wel veel merken die zeggen dat ze duurzaam zijn, maar waarvan vervolgens slecht te achterhalen is wat er precies duurzaam is aan het merk. Het Zweedse merk Boob Design bewijst dat het ook anders kan. Boob Design is een duurzaam en verantwoord merk om te kopen.
- Kinderkleding. Voor kinderkleding is er gelukkig wel een groot aanbod van duurzame kleding. Kijk bijvoorbeeld eens op de sites van Maed for mini, MarMar of Softgallery. Dit zijn stuk voor stuk leuke en duurzame merken. P.S. Heb je toevallig familieleden die net uit de luierfase zijn? Misschien hebben zij nog kinderkleding over!
- Babyvoeding. Als je zelf borstvoeding kunt geven is dat natuurlijk de meest duurzame optie. Daarbij zitten er veel voordelen aan borstvoeding voor je kind en jezelf. Lees meer over de voordelen van borstvoeding in week 35 van deze kalender. Wanneer het tijd is voor je kleintje om over te stappen op normaal voedsel, dan is zelf hapjes maken de meest duurzame oplossing. Lees meer over hoe je zelf hapjes kunt maken in deze blog.
Er zijn veel meer dingen die je kunt doen om je zwangerschap en je gezinsleven zo duurzaam mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een duurzame kinderkamer of een duurzaam geboortekaartje. Volg onze kalender en blijf op de hoogte van al onze tips.