Berichtje uit je buik
Ik ontwikkel zicht
Ergens tussen week 20 en 24 van de zwangerschap open ik langzaam mijn ogen. Ik kan nog niet echt zien, maar ik zie wel al het verschil tussen licht en donker. Als jij bijvoorbeeld met je buik in de zon zit, dan heb ik dat door. Ik zie nog geen kleuren. Ik ga pas kleuren zien nadat ik geboren ben. Dat komt omdat het netvlies bestaat uit twee typen cellen. Deze cellen heten kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zijn de cellen die ervoor zorgen dat je kleur en detail kunt zien. De staafjes zorgen ervoor dat je dingen vanuit je ooghoek kan zien en in het donker. De staafjes heb ik al ontwikkeld, maar de kegeltjes ontwikkel ik pas zo’n drie maanden na de geboorte. De eerste maanden na de geboorte zie ik alles zwart/wit en niet gedetailleerd.
Ook mijn oogkleur moet ik nog ontwikkelen. Als ik een vader en moeder heb met een blanke huidskleur dan is de kans groot dat ik geboren word met blauwe kijkers. De blauwe oogkleur kan tot mijn eerste levensjaar nog veranderen naar alle oogkleuren die er zijn. Als de huidskleur van een van mijn ouders donker is, dan word ik hoogstwaarschijnlijk geboren met donkere ogen. Dit komt door de hoeveelheid pigment die ik meekrijg van mijn ouders. Als ik met donkere ogen geboren word, dan verandert de kleur niet meer na de geboorte.
Mama’s week
Vergeet dit niet te regelen
De een kijkt ernaar uit, de ander ziet ertegenop: zwangerschapsverlof. Wat jouw idee van zwangerschapsverlof ook is, het is goed om je verlof alvast te bespreken op je werk. Iedere zwangere vrouw heeft recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je moet minimaal 4 weken zwangerschapsverlof opnemen en 10 weken bevallingsverlof. Je mag zelf kiezen of je de twee weken die overblijven opneemt als zwangerschaps- of bevallingsverlof. Voor jouw baas, maar ook voor jezelf, is het fijn als je dit van tevoren goed vastlegt. Zo ontstaan er ook geen misverstanden.
Deze symptomen kunnen wijzen op bloedarmoede
Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen een verhoogde kans op bloedarmoede. Symptomen hiervan zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, flauwvallen, hartkloppingen, hoofdpijn en oorsuizen. Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een tekort aan ijzer. Door voldoende producten te eten die ijzer bevatten kun je bloedarmoede mogelijk voorkomen. Producten als vlees, spinazie en broccoli bevatten veel ijzer. Heb jij het idee dat je last hebt van bloedarmoede? Neem dan altijd even contact op met je huisarts.
Vriendschap tijdens je zwangerschap
Onderdeel van een hygge leefstijl
Denice en Rian zijn elkaars beste vriendinnen en ervaarden hoe fijn een vriendschap is tijdens de zwangerschap. Zo omschrijven de twee vriendinnen hun vriendschap tijdens de zwangerschap:
Denice, sinds 12 februari 2018 moeder van een zoon: Met Rian kon ik altijd al alles delen, hoe mooi is het dat we nu ook het wonder van een zwangerschap kunnen delen. Een zwangerschap wordt altijd omschreven als een roze wolk. Dit terwijl een zwangerschap ook genoeg minder leuke en zelfs lastige momenten kent. Met Rian deelde ik ze allemaal. Ik vond steun bij haar op de lastige momenten en we vierden samen de leuke en mooie momenten.
Rian, sinds 11 augustus 2019 moeder van een dochter: Toen ik zwanger bleek te zijn wilde ik het Denice het liefst gelijk vertellen, maar mijn man floot mij terug. Toch had zij mij allang door! Zij was de eerste van mijn vriendinnen die een kindje kreeg en ik vond het altijd erg bijzonder om haar ervaringen tijdens en na de zwangerschap te horen. Zo was ik toch al een beetje voorbereid. En ook nu ben ik nog steeds erg blij met haar adviezen en steun!
Ben jij de eerste van je vriendinnen die zwanger is? Dan kan het voor je vriendinnen misschien wat lastiger zijn om mee te praten over je zwangerschap. Houd je vriendinnen goed op de hoogte van hoe je je voelt, alleen dan kunnen ze met je meeleven. Vergeet niet om ook interesse te tonen in hun bezigheden. Het is leuk om over je zwangerschap te praten, maar het kan voor jou en voor je vriendinnen ook fijn zijn om even over iets anders te praten.
Vriendschap en Hygge
Al vaker is het onderwerp Hygge in deze zwangerschapskalender aan bod gekomen. Hygge staat voor het creëren van een warme omgeving en het omarmen van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. Vriendschap is dus een belangrijk onderdeel van de Hygge-leefstijl. Een goede reden om je beste vriendinnen weer een keer in het zonnetje te zetten. We geven je een paar tips:
- Hygge draait om gezelligheid en quality time. Nodig in het weekend je vriendin(nen) uit en zorg dat je alles in huis hebt om samen iets lekkers te maken. Telefoons in de tas en die mogen er alleen uit om foto’s te maken van het eindresultaat. Laat die mannen van jullie maar even weten dat jullie druk zijn.
- Zorg voor huissokken en gezichtsmaskers. Lekker een avondje op de bank met je beste vriendin, een smoothie of kop thee en gezichtsmaskers. In week 12 vind je een recept voor zelfgemaakte gezichtsmaskers. Vergeet de (geur)kaarsjes niet aan te steken.
- Neem je je vriendin toch liever mee op pad? Wat dacht je dan van een mooie wandeling in de natuur, met als afsluiter een lekkere lunch. Dat geeft jullie voldoende tijd om bij te kletsen.