Berichtje uit je buik
Mijn vachtje verdwijnt
In week 15 ontstond er een laagje donshaar op mijn lichaam. Dat laagje heet ook wel lanugo. Lanugo speelt een rol bij de regulering van mijn lichaamstemperatuur. In week 25 vertelde ik dat ik bezig was met de productie van onderhuids vetweefsel. Inmiddels neemt het onderhuids vetweefsel de functie van het lanugo over. Hierdoor zal vanaf deze week het lanugo langzaam uitvallen.
Op mijn lichaam begint zich nu vellus te ontwikkelen. Vellus haar is dun, kort en kleurloos haar en ieder mens heeft het. Het kan zijn dat er nog wat lanugo haar op mijn lichaam zit met de geboorte. Je herkent lanugo doordat het dikker is dan het vellus haar.
Het lanugo haar dat tijdens de zwangerschap uitvalt komt in het vruchtwater terecht. Gezien ik af en toe een beetje vruchtwater inslik, komt het lanugo haar in mijn darmen terecht. Als ik straks eenmaal geboren ben, dan komt met mijn eerste ontlasting het lanugo haar naar buiten. De eerste ontlasting heet het meconium. Meconium is kleverig en zwart van kleur.
Mama’s week
Dagelijkse bezigheden worden een uitdaging
Je buik heeft inmiddels een redelijke omvang. Je zult dan ook merken dat je buik met verschillende dagelijkse bezigheden in de weg kan zitten. Herken jij de volgende situaties?
- Koken: Tijdens het koken of afwassen bots je continu tegen het aanrechtblad aan. Met name als het aanrecht nat is, is dat een vervelend.
- Eten: De weg van de tafel naar je mond is iets langer. En als er iets van je vork afvalt is dat niet altijd weer terug op je bord…
- Strijken: Tijdens het strijken komt de strijkbout soms wel erg dicht in de buurt van je buik. Kijk uit dat je je buik niet raakt!
- Gordel in de auto: Een gordel gaat niet echt fijner zitten tijdens je zwangerschap. Het is wel belangrijk dat je altijd je gordel draagt (dat is het natuurlijk ook als je niet zwanger bent). Je kunt de gordel het beste dragen met de heupgordel onder je buik langs en met het schoudergedeelte boven je buik langs en over je schouder. Het dragen van je gordel is niet alleen veiliger voor jou, maar ook voor je kindje.
Hoe eensgezind zijn jullie?
Zes vragen om samen over na te denken
Met nog 10 weken te gaan voor de uitgerekende datum, is het misschien goed om over een aantal dingen na te denken. Heb jij de volgende praktische zaken al met je partner te besproken?
- Wat doen jullie met social media? Willen jullie na de geboorte een berichtje plaatsen op social media? Of willen jullie juist dat er in de eerste maanden even niks over de baby op social media verschijnt. En mogen andere mensen foto’s van jullie kleintje online plaatsen? Zorg dat jullie hier alvast over nadenken. Voor je het weet plaatst nicht Janneke een foto op Instagram, voordat oom Herman het geboortekaartje heeft kunnen ontvangen.
- Wie is aanwezig bij de bevalling? Willen jullie dit samen doen, of vinden jullie het fijn als bijvoorbeeld je moeder of je zus erbij is. Mocht jij de behoefte hebben om er iemand bij te hebben, bespreek dit dan met je partner.
- Weten jullie al wie oppast tijdens en na de geboorte? Voor tijdens de geboorte is het handig om meerdere oppasadresjes te regelen. Mocht je oppas onverhoopt niet kunnen, dan heb je altijd nog een back-up. Zo voorkom je dat je op het moment van de waarheid zonder oppas zit.
- Gaan jullie borstvoeding geven of flesvoeding? In week 35 lees je wat de voor- en nadelen zijn van borst- en flesvoeding. En hebben jullie ook al nagedacht over wie de voeding geeft? Ook wanneer jullie voor borstvoeding kiezen, kun je het voeden af en toe aan je partner overlaten. Je zult het kolfapparaat heel dankbaar zijn als jij een nachtje (enigszins) kunt doorslapen.
- Wie pakt de huishoudelijke taken op? Wanneer de baby er is, zal het huishouden in een klap een stuk meer tijd in beslag nemen. Vuilniszakken met luiers, wasmachines vol met vieze babykleertjes en natuurlijk de extra afwas van flesjes en bakjes. Zorg dat jullie op een lijn zitten over het huishouden.