Week 42

Week 42

Berichtje uit je buik

Tot snel mam en pap!

Inmiddels zit ik twee weekjes langer in je baarmoeder dan de uitgerekende datum voorspelde. Je zult wel benieuwd zijn wanneer ik mijn gezicht een keer ga laten zien. Ik houd je nog even in spanning mama, maar het gaat nu niet lang meer duren.

Ik ben in de afgelopen twee weken niet veel meer veranderd. Het voornaamste wat ik nu nog ontwikkel is mijn vetlaagje, hierdoor is de kans groot dat ik een beetje mollig ben bij de geboorte.

Niet alleen mijn vetlaagje groeit, ook mijn nageltjes groeien nog steeds. Vlak na de geboorte zullen die dan ook wat langer zijn dan bij een kindje dat is geboren met 40 weken. Mijn nagels kan je niet knippen, maar moeten gevijld worden. Het is belangrijk dat dit gebeurt want als mijn nageltjes te lang zijn kan ik mezelf namelijk krabben.

Mama’s week

Sociale steun en het inleiden van een bevalling

We snappen dat je er inmiddels helemaal klaar mee bent en dat je gewoon wilt bevallen. Maar in de hoop je nog een positieve dag te bezorgen even een reminder: je hebt nu wel extra lang verlof! Vrolijkt dit je niet op? Trek dan even een vriendin aan de mouw, stort al je gevoelens over haar uit en zorg dat ze je opvrolijkt. That’s what friends are for.

Je kleintje is inmiddels twee weken later dan de uitgerekende datum. Na 42 weken is het echt tijd voor je kleintje om te komen. Vanaf 42 weken functioneert de placenta namelijk slechter en wordt de kans dat je kleintje in het vruchtwater poept groter.

Om te voorkomen dat je kleintje te lang blijft zitten kan de bevalling worden ingeleid. Het inleiden van de bevalling gebeurt in drie stappen:

  1. Primen. Primen is het voorbereiden van de baarmoedermond op de ontsluiting. Soms wekt het primen al natuurlijke weeën op.
  2. Vliezen breken. Als deze tenminste nog niet gebroken zijn.
  3. Opwekken van weeën. Dit gebeurt door het toedienen van het hormoon oxytocine.

Man weeën laten voelen

Voor de mannen die meeleven tot een nieuw niveau tillen

Er is vast en zeker een moment geweest tijdens de zwangerschap dat je dacht: ”kan ik dit niet even aan mijn partner overdragen”. En als je dat moment niet eerder had, dan komt dat wel tijdens de bevalling.

Andersom kan het ook zo zijn dat je partner ontzettend jaloers op je is. Een zwangerschap kent heel veel mooie en speciale momenten, die hij nooit zal ervaren. Daarbij komt dat jij ieder moment van de dag bij je kindje mag zijn. Helaas is er nog niks uitgevonden waardoor een man kan ervaren hoe het is om zwanger te zijn. Maar er is inmiddels wel een bedrijf dat mannen de ervaring van een bevalling kan geven!

Hoe werkt dat dan? Er worden elektroden op de buik van de man geplaatst en er worden stroomschokjes toegediend die overeenkomen met de mate van pijn bij een wee. Deze nepweeën worden steeds heftiger en kennen uiteindelijk een hoogtepunt: de bevalling. De mannen van het Nederlandse TV programma Proefkonijnen probeerden het uit, zie hier hoe dat afliep.

Tijdens het filmpje zie je dat Valerio uiteindelijk opgeeft. Eigenlijk is dat niet zo gek. Tijdens de bevalling maak je heel veel hormonen aan die ervoor zorgen dat je minder pijn ervaart. Zie het als een natuurlijke pijnstiller. Tijdens zo’n nepbevalling zijn deze hormonen niet aanwezig en Valerio moest dus genoegen nemen met zijn dagelijkse dosis testosteron, wellicht wat cortisol (stresshormoon) en uiteindelijk lachgas. Hierdoor is een bevallingssimulatie alsnog niet echt te vergelijken met een echte bevalling, maar laten we het er gewoon op houden dat vrouwen beter zijn in bevallen dan mannen.

Of je partner er nou zo blij mee moet zijn met zo’n bevallingssimulatie is maar de vraag. Vooral omdat ze na de bevallingssimulatie niet naar huis mogen met een kindje. Al die pijn en moeite is dan dus voor niks geweest. Zou jouw partner het aandurven?

Terug naar blog