Week 33

Week 33

Berichtje uit je buik

In beweging

Ik groei. Hierdoor wordt de laag met vruchtwater tussen mij en de buikwand kleiner. Tegelijkertijd wordt de buikwand door het oprekken steeds dunner. Hierdoor kan ik jou en de omgeving beter horen en zie ik ook het onderscheid tussen licht en donker steeds beter.

Mijn schopjes werden voorheen voor een groot deel opgevangen door het vruchtwater. Nu de laag vruchtwater dunner is, kun je mijn bewegingen ook beter voelen. Misschien kun je mijn bewegingen zelfs wel zien. Het kan heel leuk zijn om mij zo goed te voelen, maar het kan even wat minder zijn als ik per ongeluk tegen je blaas aan trappel. Helaas heb ik nog niet onder controle waar mijn schopjes terecht komen, sorry!

Iedereen ervaart het gevoel van een bewegende baby in de buik anders. De een vindt het een heel wonderlijk gevoel, de ander heeft het gevoel dat de nieuwe karate kid eraan komt. Hoe ervaar jij mijn bewegingen?

Mama’s week

Nesteldrang

Heb jij plotseling de heftige behoefte om alles klaar te maken voor de komst van je kleintje? Dan ben jij “getroffen” door de nesteldrang. Nesteldrang is iets wat veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap en wat met name opspeelt in het derde trimester. 

Vrouwen met nesteldrang voelen de behoefte om een veilig en voorbereid ‘nest’ te creëren voor de kleine. Bij de een uit zich dit in schoonmaak- en opruimbuien en de ander wil ineens alle checklists afwerken die op het internet te vinden zijn. Ook het sociale leven moet er bij sommige vrouwen aan geloven. De sociale contacten die dicht bij je staan en goed kunnen zijn voor het kindje worden belangrijker en andere sociale contacten worden minder belangrijk.

Er is nog geen wetenschappelijke verklaring voor nesteldrang. De verwachting is dat nesteldrang onderdeel is van een soort instinct van de vrouw om het kind te beschermen en een goede omgeving voor het kind te creëren. Dit zou worden veroorzaakt door - je raad het al - jouw hormonen.

Wat je allemaal alvast kunt regelen

Goed voor je nesteldrang

Als jij iemand met nesteldrang bent, dan heb je deze checklist waarschijnlijk al helemaal afgewerkt. Zo niet, dan hebben we nog een paar slimme tips voor je:

  • Kraampakket: Als je nog geen kraampakket in huis hebt, dan is het verstandig om daar nog snel voor te zorgen. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen is het handig om een kraampakket te hebben, je weet namelijk nooit zeker waar het kindje precies ter wereld komt. Je kunt je kraampakket aanvragen bij de zorgverzekeraar.
  • Alles opgeladen, vol en ready to go: Zorg ervoor dat de telefoons zijn opgeladen en dat de auto is volgetankt (of opgeladen). Ben je bang dat je kindje op het einde van de dag gaat komen, net op het moment dat de telefoon nog 10% batterij heeft? Dan kan een powerbank een goede oplossing zijn. Wil je foto’s met je camera maken? Vergeet die dan ook niet op te laden. 
  • Gratis babydozen aanvragen: Verschillende winkels bieden een gratis babydoos aan, dat is mooi meegenomen toch!
  • Telefoonnummers opslaan: Zorg ervoor dat jij en je partner alle belangrijke telefoonnummers opslaan. Denk bijvoorbeeld aan het nummer van het kraamhotel, het ziekenhuis, de verloskundige of de doula (voor hulp bij je bevalling).
  • Het bed op klossen: De afstand van de grond tot aan de bovenkant van het matras moet 80 cm zijn. Via verschillende sites kun je bedklossen lenen, waarvan de kosten worden gedekt door de basisverzekering.
  • Een maxi cosi: Het is niet toegestaan om de baby in de auto vast te houden tijdens het rijden. Zorg ervoor dat je een maxi cosi hebt, zodat je jullie baby veilig kunt vervoeren na de bevalling.
  • Babyuitzetlijst: Als je de reclames mag geloven, heb je werkelijk van alles nodig voor je pasgeboren baby, maar in werkelijkheid valt het allemaal best mee. Hou je aan de babyuitzetlijst en laat je niet verleiden tot onnodig geld uitgeven. Lees hier meer over in deze blog.
Terug naar blog