Week 36

Week 36

Berichtje uit je buik

Lig ik al goed?

Als het goed is lig ik nu in de juiste houding. Dat wil zeggen dat ik met mijn achterhoofd omlaag lig en met mijn gezicht naar jouw rug. Als ik nog met mijn hoofd omhoog lig (in een stuitligging), dan kan de verloskundige proberen om mij te draaien. Dit heet een versie. Bij een versie pakt de verloskundige eerst met beide handen mijn billen vast en beweegt deze naar de zijkant. Vervolgens houdt hij of zij met een hand mijn billen op de plek om vervolgens met de andere hand mijn hoofdje naar beneden te bewegen. Meestal spoort deze handeling mij aan om vanzelf verder te draaien.

Uit onderzoek blijkt dat er maar een hele kleine kans is (0.04%) dat een versie gezondheidsrisico’s oplevert voor mij. Een versie zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de navelstreng om mijn nek draait, waardoor mijn hartslag verlaagt. Gelukkig wordt er voorafgaand en na een versie altijd een echo gemaakt om te kijken of alles goed gaat met mij. Hierdoor worden complicaties snel opgemerkt en worden ernstige gevolgen voorkomen.

In 40 tot 50 procent van de gevallen slaagt een versie. Een versie kan voor jou wat pijnlijk zijn, vaak adviseert de verloskundige om een paracetamol van te voren te nemen.

 

Mama’s week

Druk op je longen en blaas

Je baarmoeder heeft deze week zijn hoogste punt bereikt. De baarmoeder rijkt tot aan de ribboog. Hierdoor neemt de druk tegen je longen toe. Gelukkig zal je kindje snel gaan indalen (als dat nog niet is gebeurd). Na het indalen neemt de druk op de longen weer af.

Na het indalen neemt de druk op de blaas juist toe. Dit kan ervoor zorgen dat je (nog) vaker naar het toilet moet. Verder zorgen hormonen ervoor dat je bekkenbodemspieren wat slapper worden. Dit is handig, want daardoor kan je baby er met de bevalling makkelijker door. Maar je bekkenbodemspieren zijn ook belangrijk voor het ophouden van urine. Nu de bekkenbodemspieren wat slapper worden, wordt het lastiger om je plas op te houden. Schaam je niet voor wat urineverlies. Bijna elke zwangere vrouw heeft er last van. Voor de periode dat je last hebt van urineverlies zijn er verschillende soorten inlegverbanden beschikbaar die je een droog en fris gevoel geven.

Door het oprekken van de bekkenbodemspieren tijdens de geboorte, kun je ook na de bevalling nog last hebben van urineverlies. Mocht dat het geval zijn, dan kun je een aantal weken na de bevalling proberen de bekkenbodemspieren te trainen. Dat kan helpen om van je klachten af te komen. In week 13 lees je meer over hoe je dit kunt doen.

Je bent met zwangerschapsverlof

Tips tegen verveling

Iedere vrouw ervaart het zwangerschapsverlof anders. De een vindt het geweldig en vermaakt zich prima, de ander verveelt zich kapot en is er na de eerste week al klaar mee. Wil jij de verveling tegengaan? Dan kunnen de volgende tips je wellicht helpen:

  • Maak je eigen babykleertjes. Dit is voor de zwangere vrouwen die handig zijn met een naaimachine. Hoe ontspannend is het om een dagje met de stoffen in de weer te gaan? Daarbij zijn duurzame lappen stof een stuk goedkoper dan duurzame babykleertjes.
  • Kook alvast wat maaltijden voor na de bevalling en vries ze in. Wat zullen jullie blij zijn als jullie de eerste week na de bevalling, of de eerste week zonder kraamhulp niet hoeven te koken. Kijk tijdens het koken wel uit met jouw dikke buik bij het gasfornuis, we willen geen brandwonden.
  • Voorproeven. Heb jij al iets in gedachte voor de geboortetraktatie? Wat dacht je van zelfgemaakte cupcakes, soezen of brownies? Het recept moet je natuurlijk wel uittesten en voorproeven. Dat kan dan mooi tijdens het verlof.
  • Bewegen. Sommige vrouwen vinden het fijn om ook in dit stadium van de zwangerschap te bewegen. Als jij tijdens je zwangerschap hebt gezwommen, dan kun je daar tijdens je verlof gewoon mee doorgaan. Ook wandelen is een goede manier om in beweging te blijven. Blijf tijdens het bewegen wel naar je lichaam luisteren. Klachten als bekkenpijn tijdens het wandelen of harde buiken tijdens het zwemmen zijn een prima reden om lekker thuis te blijven. Ga dan gewoon lekker bingewatchen op Netflix en haal af en toe een (gezonde) snack uit de keuken.
  • Sorteer de foto’s op je telefoon. Het is een klusje waar je normaal nooit de tijd voor hebt of de tijd voor neemt. Waarschijnlijk heb je net als de meeste mensen duizend(en) foto’s op je telefoon staan, die je zelden terugkijkt. Gooi de onnodige foto’s weg en sorteer de foto’s die je wilt houden in albums. Wil jij graag een geprint album maken van je foto’s? Houd er dan rekening mee dat foto’s door de chemische coating niet recyclebaar zijn. Het is dus beter voor de natuur als je alleen je leukste en mooiste foto’s print.
Terug naar blog