Week 4

Week 4

De innesteling

Jaaaa! Deze week kun je zeggen dat je zwanger bent! De zygote (bevruchte eicel) verplaatst deze week van de eileider naar de baarmoeder. Deze tocht is een paar centimeter lang, maar kan wel zeven dagen duren. In de baarmoeder nestelt de zygote zich in de baarmoederwand, vanaf dat moment ben je medisch gezien zwanger. De baarmoederwand heeft in de afgelopen dagen een dikke laag opgebouwd die bestaat uit slijmkliertjes en bloedvaatjes. Deze laag vormt een heerlijk nestje voor je baby!

Tijdens de reis naar de baarmoeder is de zygote al druk bezig geweest met zich te vermenigvuldigen. Eenmaal in de baarmoeder is het dus al een klompje van cellen. Wanneer het klompje cellen veilig genesteld is in de baarmoederwand, splitst het klompje cellen zich in twee groepen. De ene groep zal later uitgroeien tot de placenta en de andere groep is het embryo.

Berichtje uit de buik

Die embryo, dat ben ik. Vanaf deze week zal ik je elke week een berichtje geven uit de buik, zodat je op de hoogte blijft van wat hierbinnen allemaal gebeurt.
Op dit moment staan al mijn genen al vast, dat betekent dat ik nu al weet wat mijn geslacht is of welke kleur ogen ik straks krijg. Voor jullie is dat nog even een verassing.

Mama’s week

De start van je zwangerschap

De kans is klein dat jij op dit moment al weet dat je zwanger bent. Dit komt omdat zwangerschapstesten het beste werken vanaf de vijfde week van de zwangerschap. Jouw eerste teken van je zwangerschap is waarschijnlijk dat je overtijd bent.

Het kan zijn dat je ergens deze week – of in de aankomende weken - een klein beetje bloed verliest. Door de innesteling van de zygote in de baarmoederwand kunnen er kleine bloedvaatjes knappen. Zolang het maar om een aantal druppels gaat, is het geen teken van een miskraam of het begin van je ongesteldheid.

Je lichaam maakt in de vierde week van de zwangerschap ook een slijmprop aan. Dit is een taaie verdikking in de baarmoedermond die ervoor zorgt dat de baarmoeder wordt afgesloten. De slijmprop beschermt je kleintje tegen bacteriën en infecties en zorgt ervoor dat zaadcellen niet meer bij een eicel kunnen komen.

Een gezond voedingspatroon tijdens je zwangerschap

We zetten alles even op een rijtje

Wanneer je weet dat je zwanger bent, ben je al snel bezig met wat je wel of niet mag eten. Een gezond voedingspatroon en weten welke producten goed of slecht zijn tijdens de zwangerschap is belangrijk. Het duizelt je waarschijnlijk met alle producten die je juist wel of niet moet eten, daarom nog even een kort overzicht van wat je niet mag eten:

  • Rauw of niet volledig doorbakken vlees.
  • Gedroogde of gefermenteerde vleeswaren.
  • Rauwe melk, dat is melk die rechtstreeks van de boer afkomt en dus niet verhit is om de bacteriën eruit te halen. Er zijn kazen die rauwe melk bevatten. Rauwe melk staat op de verpakking vermeld als ‘au lait cru’ (Frans voor rauwe melk).
  • Te veel vitamine A, dit zit bijvoorbeeld in orgaanvlees zoals lever.
  • Rauwe of gerookte vis en schaaldieren
  • Roofvissen (zwaardvis, tonijn, haai)
  • Rauwe eieren
  • Alcohol of andere drugs

Producten die juist heel goed voor je zijn tijdens je zwangerschap zijn:

  • Groenten en fruit
  • Volkorenproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta
  • Peulvruchten
  • Ongezouten noten
  • Zuivel zoals melk of yoghurt
  • Vette vis zoals haring, heilbot of zalm (een keer per week)
  • Minimaal 1,5 liter vocht per dag

Het is handig om dit lijstje over te nemen in je agenda of je telefoon, dan heb je het altijd bij de hand! Twijfel je over een product? Check dan of je het mag eten in de app “Zwangerhap” van het voedingscentrum. In deze app kun je makkelijk opzoeken of een product wel of niet goed voor je is tijdens je zwangerschap. De app is in de appstore te vinden onder “Zwangerhap”.

Er zijn verschillende kookboeken voor tijdens je zwangerschap. Onze favoriet is het kookboek Eet als een expert: zwanger!. Dit boek is samengesteld door voedingswetenschappers, diëtisten en de founders van I’m a foodie.

Pas een Hygge eetstijl toe.

Ook bij Hygge speelt eten een belangrijke rol. Hygge is een Deense leefstijl waarbij alles draait om het bewust genieten van de goede dingen in het leven en de fijne mensen om je heen. Lees in deze blog meer over de Hygge leefstijl. Volgens deze leefstijl geeft een gezellige kookavond met vrienden, een goed glas (voor jou alcoholvrije) wijn bij je lievelingsmaaltijd, of het bakken van je favoriete taart meer voldoening dan ‘even snel’ wat eten. Neem dus de tijd om van je eten en drinken te genieten, en dit te delen met vrienden of familie! Hier een leuk Deens recept om je Hygge eetstijl direct uit te proberen:

Dansk Drømmekage – Deense Droomcake

Ingrediënten

Cake Topping
100 ml melk
90 gr boter
3 eieren
200 gr suiker
1 tl vanillesuiker
225 gr bloem
2 el bakpoeder
125 g boter
1/2 dl melk
200 g bruine suiker
100 g kokos

 
Bereiding

Verwarm eerst de oven voor op 200 graden. Smelt vervolgens de boter in een pan en meng de melk hier al roerend doorheen. Als het goed gemengd is haal je het van het vuur. Meng in een andere kom de eieren met de suiker en vanillesuiker. Mix dit met de mixer zeker 5 minuten door tot het beslag er lichtgeel uitziet. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom met het suiker-eimengsel. Voeg ook het botermengsel toe en meng alles nog een keer goed door elkaar. Doe het mengsel in de ingevette bakvorm en bak voor 35 minuten af.

Voor de topping smelt je eerst de boter in de pan. Voeg vervolgens de andere ingrediënten toe en roer het goed door elkaar. Als de cake in de oven klaar is, doe je dit beslag eroverheen en zet je de cake nog 5-10 minuten terug in de oven tot de toplaag is gekarameliseerd.

Terug naar blog